Yeşil Elmalı Kereviz Salatası
Malzemeler
Kök kereviz
Ekşili yeşil elma
Ceviz
Sarımsak
Yoğurt
Mayonez
Tuz
Kereviz ve elma rendelenir. Ceviz hariç diğer malzemeler eklenip karıştırılır. Servis tabağına aldıktan sonra üstüne kırıklanmış ceviz eklenir.
Malzeme miktarını ikram edeceğiniz kişi sayısına göre ayarlayın. Elmanın kabuklarını soymadan rendelemenizi öneririm. Kerevizin yoğun kokusu elma sayesinde gidiyor. Denemenizi tavsiye ederim. İkram ettiğim herkes çok beğendi ve deneyeceğini söylediler.
Celery Root Salad With Green Apple
Ingredients:
Celery Root
Green Apple
Walnut
Garlic
Yogurt
Mayonnaise
Salt
Celery and apple are grated.Other ingredients except walnuts are added and mixed. After you placed the salad on the platter, the cracked walnuts are added on the top.
According to the number of people you will serve the amount of ingredients will be adjusted. I recommend you to grate the apple without peeling the skin. The intense smell of celery is gone thanks to the apple. I recommend you to try it. Everyone I serviced enjoyed it and said they would try it.
//////////////
27 Aralık 2017
Dereotlu Lorlu Kurabiye
Malzemeler:
2 yumurta (Yumurtanın birinin sarısı üstüne sürülecek)
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı lor peyniri
Dereotu
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Bu kurabiyeyi arkadaşımda yedim ve çok beğendim. Kıyır kıyır bir tadı var ve semsert bir dokusu yok. Çocuğum da beğenerek yedi. Kendim de yapmaya karar verdim. Hem malzemeler az, hem çok bereketli. Hiç tereddüt etmeden yapabilirsiniz. Garanti veriyorum.
Ancak ben kurabiyeyi tam yapmaya başladım ki dereotumun kalmadığını fark ettim. Bu nedenle sadece lorlu olarak yaptım.
Ayrıca benim kullandığım yumurta boyu L boy. Kullandığım çay bardağı ise eski tip, klasik küçük boy çay bardağı idi. Un ise klasik su bardağı ile 3 su bardağı aldı. Hamurun çok sert olmaması gerek. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 - 30 dakika pişirmek yeterli oluyor.
///////////
29 Mart 2017
Poğaça
Poğaçayı yumuşacık ve güzel kabarmış sevenler için lezzetli bir tarifim var.
Daha önce yapıp da beğendiğim tariflere kendim uyarlayarak ve yine bazı farklı malzemelerle kendime özgü yaptığım bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:
2 su bardağı peynir altı suyu
1 su bardağı sıvı yağ
1 küçük boy yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Susam
İçi için ben kendi yaptığım lor peynirini kullandım.
Üstü için hamuruna koyduğunuz yumurtanın sarısı ve susam.
Yapılışı:
Peynir altı suyunu ılık olacak şekilde mikrodalga fırında ısıttım. İlla ki mikrodalga fırın kullanmak şart değil tabii.
Yoğurma kabına ılık peynir altı suyunu, toz şeker, tuz ve instant mayayı ekleyip karıştırdım. Çok beklemeden sıvı yağı ve yumurta beyazını ekleyip karıştırdım.
Unu eleyerek ama göz kararı ekledim ve mikserin hamur karıştırma ucu ile güzelce yoğurulmasını sağladım. Hamurum hafiften ele yapışır haldeyken un ekleme işini bıraktım. Tabii öyle cıvık bir hamur değildi ama kulak memesi kıvamı denen bir kıvamda da değildi.
Tam bir saat boyunca soğuk fırının içine yoğurma kabının üstünü örtmeden koydum ve bekledim.
Bir saat sonra mayalanmış hamuru elimle topladım. Hamura şekil vereceğim zaman her iki elimi de sıvı yağla yağlayıp hamura öyle dokundum; çünkü mayalanmış da olsa hamurum ele yapışabilecek kıvamdaydı.
İçine kendi yaptığım lor peynirini koyup yuvarlak şekil verdim.
Üstüne yumurta sarısı sürdüm ve susam serptim.
Fırınımın minimum sıcaklık ayari 60 derece oldugundan, 10 dakika kadar 60 derecede hazırladığım poğaça dolu tepsimi beklettim. Sonra 160 -170 derecede üstleri kızarana kadar pişirdim.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Not:
Hamur işleri için üstüne yumurta sarısını süreceksem, önce içine az sıvı yağ koyuyorum ve yumurta sarısıyla iyice karıştırıp öyle sürüyorum. O zaman yapılan hamur işinden ağır bir yumurta kokusu gelmiyor ve üstü yumurtadan dolayı önce kızarıp kendisi hala pişmemiş olmuyor. Ben böyle daha çok seviyorum.
Sonuç:
1. Fırında önce 60 derecede beklettiğim esnada poğaçalarım iyice mayalandı. Sonra sıcaklığı artırırken de biraz mayalanıyor ve pastane poğaçaları kadar büyüklüğe ulaştılar.
2. Yumuşacık oldu. Üstüne parmağımı basıp geri çekince sünger gibi geri kalktı.
3. Toplamda 14 adet büyük boy poğaça çıktı. Ama ben fotoğrafını çekmeden bir tanesini dayanamayıp yedim. 😊
21 Mart 2017
Fırın Sütlaç
Eşim sütlaç sevdiği için evlendikten sonra çeşitli sütlaç tarifleri denedim. Kimisi hasbelkader iyi oldu, kimisi tam istediğim gibi olmamıştı. Oysa annem süt, pirinç ve şeker üçlüsü ile çok lezzetli sütlaçlar yapıyordu. Anneme de tarifi sorduğumda bu üç malzemeyi söyledi, ama göz kararı olarak kendi alışık olduğu miktarlara göre yaptığı için ve annemle de farklı illerde yaşadığımızdan, tarif konusunda bana pek yardımcı olamıyordu. Tabii bekarken mutfağa girmeyip hep ders çalışacağım diye bu konulardan mahrum kaldığım için, evlenince deneye yanıla kendi tarifimi buldum sonunda. Sizlerle de paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Lafı uzatmadan tarife geçeyim en iyisi.
Malzemeler:
1 lt süt
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı buğday nişastası
50 gr tereyağı
1 paket vanilya (opsiyonel)
Yapılışı:
Pirinçleri birkaç kez yıkayın. Tencereye koyup üstü basacak kadar su ekleyin ve orta ateşte pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar ocaktan almayın.
Eğer bu esnada tenceredeki su bitmişse ve pirinçler hala tam olarak yumuşamamışsa, göz kararı az daha su ekleyip ocağı biraz kısarak, pirinçlerin iyice yumuşamasını sağlayın.
(Pirinç yumuşaması; pilavdan daha yumuşak olmalı, lapa şeklinde olabilir. )
Sütün içine şeker ve nişastayı ekleyip, iyice karıştırarak homojen hale getirin.
Tencerede su kalmadığını ve pirinçlerin istenilen kıvama geldiğini gördüğünüzde, sütlü karışımı tencereye ekleyin.
Kaynama noktasına kadar sürekli karıştırın. Bu esnada içine tereyağı atın. İsteğe bağlı olarak vanilya da ekleyebilirsiniz.
Kaynadıktan sonra da 5 dakika kadar daha kontrollü olarak ocakta bekletin. Sütlacınız gözünüze biraz sıvı gibi görünüyorsa da korkmayın. Tencerenin üstüne kağıt havlu koyup üstüne kapağını kapatarak birkaç dakika bekletin. Sütlaç kendine gelecektir. Hala size göre kıvamında gibi görünmüyorsa, yine korkmayın. Fırına verdikten sonra daha iyi olacaktır.
Güveç kaplarınıza sütlacı paylaştırın. Fırını 200 dereceye getirip biraz ısıtın. Güveç kaplarınızı fırın tepsisine koyun ve ısınmış fırının üst rafına yakın olacak şekilde tepsiyi fırına koyun.
(Fırınınızda sadece üst kısmın ısınması için özel ayar varsa, bunu kullanmanızı tavsiye ederim.)
Bu şekilde 15 dakika içinde sütlaçların üstü kızarmaya başlayacaktır. Siz az veya çok kızartılmış olmasını nasıl istiyorsanız, ona göre fırından çıkartabilirsiniz.
Benim fırınım ön tarafını önce kızarttığı için, ben arada fırını açıp tepsinin yönünü değiştirerek kontrollü olarak kızartma işlemini yapıyorum.
Sonuç:
24 Şubat 2017
Bir pazar geleneği -PANKEK
Eskiden pankek mi bilirdik sanki. Açıkçası ben krep yapmayı bile bilmezdim. Evlendikten sonra eşim sevdiği için krep yapmayı öğrendim. O zamanlarda hafta sonları genelde krep yapardım. Ta ki Antalya Alanya'da yaptığımız ilk tatilimize kadar... Konakladığımız otelde pankekin tadına bakmıştık ve çok beğendik. Eve döndüğümüzde ise eşim beğenir de ben hiç yapmaz mıyım diye, hemen tarifini araştırmaya başladım. Bir tarifi denemeye karar verdim. Benim yaptığım tarif de beğenilince, artık her pazar pankek yapmaya başladım.
Belki aklınıza "neden pazar, başka gün yapılmaz mı?" sorusu gelmiş olabilir. Ben hafta içi çalıştığım için hafta içi evde kahvaltı bile yapamıyorduk zaten. Cumartesi de haftanın yorgunluğunu atmak için sabah erken kalkıp ağır kahvaltı sofrası hazırlayasım gelmiyordu. O zaman benim için en iyi gün pazar oldu ve o gün, bizim için geleneksel pankek günü oldu.
Pankekimi tadan herkes tarifini istedi. Deneyen herkes de artık pankeki kahvaltı sofralarından eksik etmedi. Bu yüzden blogumda da denenmiş, beğenilmiş pankek tarifimi paylaşmak istiyorum.
2 adet L boy yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 paket hamur kabartma tozu
Önce yumurtaları ve şekeri güzelce krema haline gelene kadar el çırpıcısıyla çırpalım. Sonra sütü ekleyelim. Unu ve kabartma tozunu kesinlikle eleyerek ekleyelim. Kek hamurundan az daha katı bir hamur elde edip, kepçe ile az yağlanmış tavaya istediğiniz büyüklükte olacak şekilde dökelim. Krep gibi hamuru tavada yaydırma işlemi yapmıyoruz. Hamurun üst tarafı göz göz olunca tersini çevirip pişmesini bekleyelim. Bu esnada hafif kabardığını fark edeceksiniz. Kontrollü bir şekilde pişirip tavadan alalım.
Sonuç:
1. İçinde yağ olmayan bir tarif olduğu için ben çok beğeniyorum.
2. Şeker miktarı da az olduğundan çok tatlı olmuyor. Orijinal tarifte vanilya da vardı ancak ben hiç vanilya eklemiyorum. Çünkü pankek zihinlerde çikolata, bal gibi tatlı gıdalarla tüketiliyor gibi algılanmasına rağmen, aslında beyaz peynir veya cevizli ezme gibi tuzlu gıdalara da çok yakışıyor.
3. Orijinal tarifte yumurta boyu yazmamasına rağmen, ben hep L boy yumurta kullanıyorum.
4. Kullandığım su bardağı ölçüsü 200ml'lik klasik su bardaklarındandır.
5. Verdiğim ölçülerle fotoğraftaki kadar pankek çıkıyor.
Afiyet olsun.
17 Şubat 2017
Bloguma neden pasta-kurabiye-hamur işleri bölümü açtım?
Öncelikle bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Tüm kadınlar gibi ben de evde birçok pasta-kurabiye-hamur işi tarifi denedim. Deneyip beğendiklerimi ise defterime kaydettim. Ama nasıl?
Mevcut tarifi denedikten sonra defterime tarifle ilgili sonuç bölümü yaptım. Bu bölümde tarifle ilgili malzemelerden hangisini ne kadar azaltmam veya artırmam gerektiği ile ilgili tespitlerimi ve tarifin ortaya çıkan lezzeti ile ilgili bilgileri kaydettim. Benim bu değerlendirmem sonucu mevcut tarife göre kendi yaptığım değişiklikleri de not aldım. Ayrıca bu değişikliklerle tarifi tekrar denedim; lezzeti ile ilgili yeni tarifim benden tam not aldıysa, benim defterimde yıldızlı tarifler arasına girdi.
Tariflerde böyle değişiklikleri neden yapıyorum?
1. Tarif malzeme miktarı fazla olabiliyor. Bu durumda evde 2-3 kişiyseniz ve bayatlamadan tüketmek istediğiniz bir tarifi deniyorsanız, mecburen miktarlarda değişiklik yapmak gerekiyor. Ancak her malzemeyi azaltamazsınız. Bunu tecrübe ederek denediğim için yayınlayacağım tüm tarifleri gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.
2. Hepimizin bildiği gibi üç beyazı tüketmek, kilo aldırdığı için çok da yararlı değildir. Ancak nedense yararlı olmadığını bildiğimiz halde bu tür gıdaları tüketmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Genellikle misafirler için bu tür gıdaları hazırlasak da, bazen sadece kendimiz için de hazırladığımız oluyor. Özellikle kendimiz için hazırlıyorsak ve kilo almaya müsait bir yapımız da varsa, o zaman tarif miktarlarını azaltmamızda çok büyük fayda görüyorum. Canımız istediği için yiyeceğiz, fakat az az yiyeceğiz. 😊
3. Çocuklarımız da marketlerde gördükleri kek vb. gibi ambalajlı ve koruyucu madde içeren ürünleri satın almak istiyorlar. Oysa içinde ne olduğunu bildiğiniz, kendi eviniz gibi temiz koşullarda ürettiğiniz gıdaları çocuklarınıza yedirmek çok daha sağlıklı olacaktır. Ancak evde de üretiyor olsak, bazı tariflerde çok da sağlıklı olmayan malzemeler var. Örneğin en önemlisi margarin! Bunun gibi malzemelerde de değişiklik yapıyorum. Çocuklarımız sağlıklı olsun, sağlıkla büyüsün diye...
Her tarifte böyle değişiklikler yapmıyorum. Bazı tarifler, özgün hali ile de lezzetli oluyorsa, onları da yıldızlı tariflerim arasına ekliyorum.
Kendim deneyip beğendiğim ve misafirlerimin de beğendiği, onay verdiğimiz tariflerle yakında aranızda olacağım. Sevgiyle kalın. Takipte kalın. 😉
27 Aralık 2017
Dereotlu Lorlu Kurabiye
Malzemeler:
2 yumurta (Yumurtanın birinin sarısı üstüne sürülecek)
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı lor peyniri
Dereotu
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Bu kurabiyeyi arkadaşımda yedim ve çok beğendim. Kıyır kıyır bir tadı var ve semsert bir dokusu yok. Çocuğum da beğenerek yedi. Kendim de yapmaya karar verdim. Hem malzemeler az, hem çok bereketli. Hiç tereddüt etmeden yapabilirsiniz. Garanti veriyorum.
Ancak ben kurabiyeyi tam yapmaya başladım ki dereotumun kalmadığını fark ettim. Bu nedenle sadece lorlu olarak yaptım.
Ayrıca benim kullandığım yumurta boyu L boy. Kullandığım çay bardağı ise eski tip, klasik küçük boy çay bardağı idi. Un ise klasik su bardağı ile 3 su bardağı aldı. Hamurun çok sert olmaması gerek. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 - 30 dakika pişirmek yeterli oluyor.
Cookie with cheese and dill
Ingredients:
2 eggs (one of the egg yolk for the top)
2 tablespoons of butter
3 tablespoons of yogurt
1 Turkish teacup of olive oil ( 100ml)
1 drinking glass of curd cheese (200ml)
Dill
2 packs of baking powder(10gr x 2 packs) (about 3 teaspoons)
Some flour
I ate this cookie at my friend's home, and I liked it very much. My child liked it, as well. I decided to make it myself. It needs just a few ingredients, there will be also lots of cookies. You can make it without any hesitation. I guarantee.
However, I started to make the cookie exactly, I realized that there was no dill at home. So I did it just as cheese.
Besides, the egg I used is L size. The tea cup I used was the old type, classic small-sized Turkish tea cup (About 100ml). The flour received 3 cups with classic drinking cups. (1 cup =200ml) The dough shouldn't be too hard. Cook in a preheated 180 degree celcius oven for about 25 to 30 minutes.
///////////
29 Mart 2017
Poğaça
Poğaçayı yumuşacık ve güzel kabarmış sevenler için lezzetli bir tarifim var.
Daha önce yapıp da beğendiğim tariflere kendim uyarlayarak ve yine bazı farklı malzemelerle kendime özgü yaptığım bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:
2 su bardağı peynir altı suyu
1 su bardağı sıvı yağ
1 küçük boy yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Susam
İçi için ben kendi yaptığım lor peynirini kullandım.
Üstü için hamuruna koyduğunuz yumurtanın sarısı ve susam.
Yapılışı:
Peynir altı suyunu ılık olacak şekilde mikrodalga fırında ısıttım. İlla ki mikrodalga fırın kullanmak şart değil tabii.
Yoğurma kabına ılık peynir altı suyunu, toz şeker, tuz ve instant mayayı ekleyip karıştırdım. Çok beklemeden sıvı yağı ve yumurta beyazını ekleyip karıştırdım.
Unu eleyerek ama göz kararı ekledim ve mikserin hamur karıştırma ucu ile güzelce yoğurulmasını sağladım. Hamurum hafiften ele yapışır haldeyken un ekleme işini bıraktım. Tabii öyle cıvık bir hamur değildi ama kulak memesi kıvamı denen bir kıvamda da değildi.
Tam bir saat boyunca soğuk fırının içine yoğurma kabının üstünü örtmeden koydum ve bekledim.
Bir saat sonra mayalanmış hamuru elimle topladım. Hamura şekil vereceğim zaman her iki elimi de sıvı yağla yağlayıp hamura öyle dokundum; çünkü mayalanmış da olsa hamurum ele yapışabilecek kıvamdaydı.
İçine kendi yaptığım lor peynirini koyup yuvarlak şekil verdim.
Üstüne yumurta sarısı sürdüm ve susam serptim.
Fırınımın minimum sıcaklık ayari 60 derece oldugundan, 10 dakika kadar 60 derecede hazırladığım poğaça dolu tepsimi beklettim. Sonra 160 -170 derecede üstleri kızarana kadar pişirdim.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Not:
Hamur işleri için üstüne yumurta sarısını süreceksem, önce içine az sıvı yağ koyuyorum ve yumurta sarısıyla iyice karıştırıp öyle sürüyorum. O zaman yapılan hamur işinden ağır bir yumurta kokusu gelmiyor ve üstü yumurtadan dolayı önce kızarıp kendisi hala pişmemiş olmuyor. Ben böyle daha çok seviyorum.
Sonuç:
1. Fırında önce 60 derecede beklettiğim esnada poğaçalarım iyice mayalandı. Sonra sıcaklığı artırırken de biraz mayalanıyor ve pastane poğaçaları kadar büyüklüğe ulaştılar.
2. Yumuşacık oldu. Üstüne parmağımı basıp geri çekince sünger gibi geri kalktı.
3. Toplamda 14 adet büyük boy poğaça çıktı. Ama ben fotoğrafını çekmeden bir tanesini dayanamayıp yedim. 😊
21 Mart 2017
Fırın Sütlaç
Eşim sütlaç sevdiği için evlendikten sonra çeşitli sütlaç tarifleri denedim. Kimisi hasbelkader iyi oldu, kimisi tam istediğim gibi olmamıştı. Oysa annem süt, pirinç ve şeker üçlüsü ile çok lezzetli sütlaçlar yapıyordu. Anneme de tarifi sorduğumda bu üç malzemeyi söyledi, ama göz kararı olarak kendi alışık olduğu miktarlara göre yaptığı için ve annemle de farklı illerde yaşadığımızdan, tarif konusunda bana pek yardımcı olamıyordu. Tabii bekarken mutfağa girmeyip hep ders çalışacağım diye bu konulardan mahrum kaldığım için, evlenince deneye yanıla kendi tarifimi buldum sonunda. Sizlerle de paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Lafı uzatmadan tarife geçeyim en iyisi.
Malzemeler:
1 lt süt
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı buğday nişastası
50 gr tereyağı
1 paket vanilya (opsiyonel)
Yapılışı:
Pirinçleri birkaç kez yıkayın. Tencereye koyup üstü basacak kadar su ekleyin ve orta ateşte pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar ocaktan almayın.
Eğer bu esnada tenceredeki su bitmişse ve pirinçler hala tam olarak yumuşamamışsa, göz kararı az daha su ekleyip ocağı biraz kısarak, pirinçlerin iyice yumuşamasını sağlayın.
(Pirinç yumuşaması; pilavdan daha yumuşak olmalı, lapa şeklinde olabilir. )
Sütün içine şeker ve nişastayı ekleyip, iyice karıştırarak homojen hale getirin.
Tencerede su kalmadığını ve pirinçlerin istenilen kıvama geldiğini gördüğünüzde, sütlü karışımı tencereye ekleyin.
Kaynama noktasına kadar sürekli karıştırın. Bu esnada içine tereyağı atın. İsteğe bağlı olarak vanilya da ekleyebilirsiniz.
Kaynadıktan sonra da 5 dakika kadar daha kontrollü olarak ocakta bekletin. Sütlacınız gözünüze biraz sıvı gibi görünüyorsa da korkmayın. Tencerenin üstüne kağıt havlu koyup üstüne kapağını kapatarak birkaç dakika bekletin. Sütlaç kendine gelecektir. Hala size göre kıvamında gibi görünmüyorsa, yine korkmayın. Fırına verdikten sonra daha iyi olacaktır.
Güveç kaplarınıza sütlacı paylaştırın. Fırını 200 dereceye getirip biraz ısıtın. Güveç kaplarınızı fırın tepsisine koyun ve ısınmış fırının üst rafına yakın olacak şekilde tepsiyi fırına koyun.
(Fırınınızda sadece üst kısmın ısınması için özel ayar varsa, bunu kullanmanızı tavsiye ederim.)
Bu şekilde 15 dakika içinde sütlaçların üstü kızarmaya başlayacaktır. Siz az veya çok kızartılmış olmasını nasıl istiyorsanız, ona göre fırından çıkartabilirsiniz.
Benim fırınım ön tarafını önce kızarttığı için, ben arada fırını açıp tepsinin yönünü değiştirerek kontrollü olarak kızartma işlemini yapıyorum.
Sonuç:
- Çok tatlı olmasını istiyorsanız, 2 yemek kaşığı daha şeker ekleyebilirsiniz.
- Ben opsiyonel olarak yazdığım vanilyayı eklemiyorum. Siz bu tadı seviyorsanız ekleyin.
- Pirinç olarak farklı türleri de denedim. Önemli olan pirincin türü değil, pirincin iyice yumuşamasıymış.
- Kıvamlı olsun diye içindeki süt iyice azalacak şekilde kaynatmayın. Fırına da verileceği için ocaktan aldığınızda, az sıvı gibi kalmasında herhangi bir sakınca yok.
- Sütlaçların fırında kızaran kısmı, altındaki kısım için kapak görevi yapıyor. Buzdolabına üstü açık bile koysanız, içindeki sütlü kısım buharlaşıp gitmiyor. Aksine, pirinçlerle birbirine daha iyi kaynaşıp, yiyecek kişinin damak tadına gelmiş oluyor.
24 Şubat 2017
Bir pazar geleneği -PANKEK
Eskiden pankek mi bilirdik sanki. Açıkçası ben krep yapmayı bile bilmezdim. Evlendikten sonra eşim sevdiği için krep yapmayı öğrendim. O zamanlarda hafta sonları genelde krep yapardım. Ta ki Antalya Alanya'da yaptığımız ilk tatilimize kadar... Konakladığımız otelde pankekin tadına bakmıştık ve çok beğendik. Eve döndüğümüzde ise eşim beğenir de ben hiç yapmaz mıyım diye, hemen tarifini araştırmaya başladım. Bir tarifi denemeye karar verdim. Benim yaptığım tarif de beğenilince, artık her pazar pankek yapmaya başladım.
Belki aklınıza "neden pazar, başka gün yapılmaz mı?" sorusu gelmiş olabilir. Ben hafta içi çalıştığım için hafta içi evde kahvaltı bile yapamıyorduk zaten. Cumartesi de haftanın yorgunluğunu atmak için sabah erken kalkıp ağır kahvaltı sofrası hazırlayasım gelmiyordu. O zaman benim için en iyi gün pazar oldu ve o gün, bizim için geleneksel pankek günü oldu.
Pankekimi tadan herkes tarifini istedi. Deneyen herkes de artık pankeki kahvaltı sofralarından eksik etmedi. Bu yüzden blogumda da denenmiş, beğenilmiş pankek tarifimi paylaşmak istiyorum.
2 adet L boy yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 paket hamur kabartma tozu
Önce yumurtaları ve şekeri güzelce krema haline gelene kadar el çırpıcısıyla çırpalım. Sonra sütü ekleyelim. Unu ve kabartma tozunu kesinlikle eleyerek ekleyelim. Kek hamurundan az daha katı bir hamur elde edip, kepçe ile az yağlanmış tavaya istediğiniz büyüklükte olacak şekilde dökelim. Krep gibi hamuru tavada yaydırma işlemi yapmıyoruz. Hamurun üst tarafı göz göz olunca tersini çevirip pişmesini bekleyelim. Bu esnada hafif kabardığını fark edeceksiniz. Kontrollü bir şekilde pişirip tavadan alalım.
Sonuç:
1. İçinde yağ olmayan bir tarif olduğu için ben çok beğeniyorum.
2. Şeker miktarı da az olduğundan çok tatlı olmuyor. Orijinal tarifte vanilya da vardı ancak ben hiç vanilya eklemiyorum. Çünkü pankek zihinlerde çikolata, bal gibi tatlı gıdalarla tüketiliyor gibi algılanmasına rağmen, aslında beyaz peynir veya cevizli ezme gibi tuzlu gıdalara da çok yakışıyor.
3. Orijinal tarifte yumurta boyu yazmamasına rağmen, ben hep L boy yumurta kullanıyorum.
4. Kullandığım su bardağı ölçüsü 200ml'lik klasik su bardaklarındandır.
5. Verdiğim ölçülerle fotoğraftaki kadar pankek çıkıyor.
Afiyet olsun.
17 Şubat 2017
Bloguma neden pasta-kurabiye-hamur işleri bölümü açtım?
Öncelikle bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Tüm kadınlar gibi ben de evde birçok pasta-kurabiye-hamur işi tarifi denedim. Deneyip beğendiklerimi ise defterime kaydettim. Ama nasıl?
Mevcut tarifi denedikten sonra defterime tarifle ilgili sonuç bölümü yaptım. Bu bölümde tarifle ilgili malzemelerden hangisini ne kadar azaltmam veya artırmam gerektiği ile ilgili tespitlerimi ve tarifin ortaya çıkan lezzeti ile ilgili bilgileri kaydettim. Benim bu değerlendirmem sonucu mevcut tarife göre kendi yaptığım değişiklikleri de not aldım. Ayrıca bu değişikliklerle tarifi tekrar denedim; lezzeti ile ilgili yeni tarifim benden tam not aldıysa, benim defterimde yıldızlı tarifler arasına girdi.
Tariflerde böyle değişiklikleri neden yapıyorum?
1. Tarif malzeme miktarı fazla olabiliyor. Bu durumda evde 2-3 kişiyseniz ve bayatlamadan tüketmek istediğiniz bir tarifi deniyorsanız, mecburen miktarlarda değişiklik yapmak gerekiyor. Ancak her malzemeyi azaltamazsınız. Bunu tecrübe ederek denediğim için yayınlayacağım tüm tarifleri gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.
2. Hepimizin bildiği gibi üç beyazı tüketmek, kilo aldırdığı için çok da yararlı değildir. Ancak nedense yararlı olmadığını bildiğimiz halde bu tür gıdaları tüketmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Genellikle misafirler için bu tür gıdaları hazırlasak da, bazen sadece kendimiz için de hazırladığımız oluyor. Özellikle kendimiz için hazırlıyorsak ve kilo almaya müsait bir yapımız da varsa, o zaman tarif miktarlarını azaltmamızda çok büyük fayda görüyorum. Canımız istediği için yiyeceğiz, fakat az az yiyeceğiz. 😊
3. Çocuklarımız da marketlerde gördükleri kek vb. gibi ambalajlı ve koruyucu madde içeren ürünleri satın almak istiyorlar. Oysa içinde ne olduğunu bildiğiniz, kendi eviniz gibi temiz koşullarda ürettiğiniz gıdaları çocuklarınıza yedirmek çok daha sağlıklı olacaktır. Ancak evde de üretiyor olsak, bazı tariflerde çok da sağlıklı olmayan malzemeler var. Örneğin en önemlisi margarin! Bunun gibi malzemelerde de değişiklik yapıyorum. Çocuklarımız sağlıklı olsun, sağlıkla büyüsün diye...
Her tarifte böyle değişiklikler yapmıyorum. Bazı tarifler, özgün hali ile de lezzetli oluyorsa, onları da yıldızlı tariflerim arasına ekliyorum.
Kendim deneyip beğendiğim ve misafirlerimin de beğendiği, onay verdiğimiz tariflerle yakında aranızda olacağım. Sevgiyle kalın. Takipte kalın. 😉
Ellerinize saglik�� cok aciklayici olmus.ben de deneyeyim ��
YanıtlaSilTeşekkür ederim 😊
YanıtlaSil