Sevgili ziyaretçilerim, bloguma menüdeki kategorilerim dahilinde katkıda bulunarak, isminizi ve sesinizi duyurmak istiyorsanız, benimle iletişime geçer misiniz?

16 Mart 2017 Perşembe

Yoğurt mayalama - How to make Turkish Yogurt

Ev yogurdu

Bugün farklı bir konuya değinmek istedim. Yoğurt mayalama yöntemi olarak, herkes yoğurt mayalanan kabı kalın örtülerle sarıp sarmalama ve en az 3-4 saat bekleme yöntemini biliyor diye tahmin ediyorum.



Şimdi benim de yeni denediğim başka bir yöntemi anlatacağım. Öncelikle şunu söylemeliyim ki ben hiçbir zaman marketlerde satılan günlük süt veya UHT sütlerle  yoğurt mayalamaya çalışmadım. Bu yüzden açık süt diye tabir edilen doğal süt ile yoğurt mayalamadan bahsedeceğim.

Sütü güvendiğiniz bir sütçüden bile alsanız, kaynatmadan önce mutlaka süzmenizi tavsiye ederim.

Kaynama noktasına geldikten sonra, 10-15 dakika daha kaynatıyorum. Kaynarken taşmaması için eskiden içine çelik kepçe koyuyordum. Ama bu kez süte tahta kaşık harici herhangi bir şey değdirmedim.

Köpürmeye başlayan sütün tenceresinin üstüne yatay şekilde tahta kaşığı koydum. Kaşık süt köpüğünün taşmasını engeller.

10-15 dakika kaynattıktan sonra, sütü mayalanma sıcaklığına düşmesi için ocaktan alıp bir kenarda beklettim. Daha çabuk soğuması için süt farklı kaplara koyulabilir.

3lt süt için 3 yemek kaşığı ev yoğurdunu bir kaseye koyup karıştırarak pürüzsüz hale getirdim. Akabinde ılık sütten de birkaç kaşık alıp bu mayanın içine ekleyerek karıştırdım. Bu esnada mayanın içine bir fiske toz şeker ekledim. (Mayalama süresini kısaltıyor diye biliyorum. )

Mayalayacağım süte serçe parmağımın ucunu batırıp 10'a kadar saydığımda parmağımı hafif yakıyor gibi olduğunu hissedince, tahta kaşıkla mayamı süte ekleyip güzelce karıştırdım.

Evet, farklı yöntem burada başlıyor. 😊

Firinda yogurt mayalama

Isıtma işlemi yapmadığım, yani soğuk fırının tabanına sofra bezini koydum. Üstüne kaplarımı koydum. Kapların sadece yanlarını saracak şekilde havlu ve örtü koyup sütün sıcaklığını  kısa sürede kaybetmesini önledim. Kapların kapaklarını kapatmadım. Önce aralıklı kalacak şekilde tam kapatmadan üstüne koydum. Ancak belli bir süre sonra kapakları aldım; çünkü kapaklarda sütün sıcaklığı ile nem oluşuyor ve bu nem mayalanan yoğurdun üstüne geri akarsa, yoğurdun üstü sulanıyor.

Kapakları aldıktan sonra bir iki saat daha fırında beklettim ve mayalanınca buzdolabına kapaksız şekilde koyup bir gece beklettim. Sonra kapaklarını kapatarak buzdolabında muhafaza ettim.

Fırında böyle mayalama süresi 4-5 saat sürdü.

Not: Soğuk fırında kapların kenarlarına hiçbir şey sarmadan mayalama yapanlar, daha uzun sürede mayalandığını söylüyorlar. Ayrıca ben mayanın içine bir fiske toz şekeri daha hızlı mayalansın diye eklediğimden de mayalanma süresi kısalmış olabilir. Şeker az da koyulmuş olsa, yoğurdun tatlı olmasını sağlamış. Tatlı yoğurt sevmeyenler eklemeyebilir, ama ben beğendim.

Deneyeceklere afiyet olsun. 😊

                                     




Today I wanted to touch on a different topic. As yogurt fermentation method, I guess, everyone knows the method is to cover yogurt's pot with thick cloths, and wait at least 3-4 hours. Now I'm going to tell you another method I just tried. First of all, I have to say that I never tried to fermente yogurt with the milk called "daily milk" or "UHT milk" sold in grocery stores. Therefore, I will talk about yogurt fermentation with natural milk which is bought from farmers.


If you take some milk from a dairy farmer you trust, I recommend you to filter it before boiling, though.  After it comes to boiling point,  it should be boiled  for 10-15 minutes. While it was boiling,  I used to put a steel spoon into it. But this time, I didn't touch anything in the milk except the wooden spoon. I put the wooden spoon horizontally on the top of the milk's pot, when it started to bubble. The spoon prevents the milk foam  overflowing.


After boiling for 10-15 minutes, I took the milk out of the stove, and waited it to fall down to the fermentation temperature. The milk can be placed in different containers for quicker cooling. For 3lt milk, I put 3 tablespoons of homemade yogurt into a bowl and smoothed it by mixing. Then I took a few spoons of warm milk and mixed it into this yogurt.  In the meantime, I added a pinch of sugar into the yogurt.( I know it's shortening the fermentation time.)

When I touched my little finger to the milk, and felt like it was burning my finger slightly when I counted up to 10, I added the yogurt with sugar to the milk with a wooden spoon and mixed it very well. Yes, the different method starts here. 😊



I put the tablecloth on the floor of the cold oven, which I didn't heat the oven up before. I put my pots on it. I prevented the pots from covering their sides with the towels and cover just not to lose the temperature of the milk in a short time. I didn't cover the containers with their lids. First I put them  on the top without closing tightly. But after a while I got the covers; because the moisture is formed under the lids by the temperature of the milk. If this moisture flows back into the milk, the yogurt may be watered. After I took the covers, I kept them in the oven for another two hours and when it was fermented, I put it in the refrigerator without lid and held it overnight. Then I covered the lid and kept it in the fridge. This kind of yogurt fermentation in the oventime lasted 4-5 hours.


Note: Those who make a fermentation  in the cold oven without wrapping anything around the sides of the pots, say that fermentation is 
longer. Also I may have shortened the fermentation time since I added a pinch of sugar to the yogurt before adding into the milk,  and may be fermented faster. Even if the sugar was put in a little bit, the yogurt became sweet, though.  You may not add if you don't like sweet yogurt, but I like it. Enjoy your yogurt. 😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder